- Anmälan görs till: anmalan@pralinslaget.se och är öppen från den 1 augusti 2022 till och med den 9 oktober 2022
- Anmälningsavgiften på 300:- betalas i samband med anmälningen. Du betalar din anmälningsavgift genom ett köp (DSP 2022 anmälan) i Chokladlavinens webshop på 300:-(Klarna, välj frakt – hämta själv, Chokladlavinen i Gladsax). Se till att du gör köpet själv och/eller att du anger den tävlandes namn (ifall du anmäler nån annan). När din anmälningsavgift är registrerad har du en plats i tävlingen. Observera att anmälningsavgiften inte återbetalas om du av olika anledningar inte kan påbörja eller fullfölja tävlingen.
- I ditt anmälningsmail ska du uppge: namn, eventuellt företagsnamn, adress, mail, mobilnummer samt eventuellt Instagram namn (alla får i-zettle kvitto på emailen)
- Tävlingen är personlig, så du kan bara anmäla en person per anmälan.
- Du kommer få en bekräftelse från oss med ditt tävlingsnummer samt en adress dit du ska skicka dina 20 tävlingspraliner.
- För att delta i tävlingen ska du skicka in 20 likadana gjutna praliner med minst två olika fyllningar i varje pralin
- Pralinerna skickas måndagen den 10 oktober till den adress vi kommer att meddela i samband med att vi registrerat din anmälan
- Tävlingspralinerna kommer att bedömas anonymt
- När du skickar in dina tävlingspraliner ska du bifoga information (följesedel) som innehåller ditt tävlingsnummer, pralinens namn och samtliga ingredienser du använt. Du ska inte skriva ditt namn eller vilken choklad du använt, alltså vilket märke. Du får gärna skriva om du har använt mörk, mjölk, vit osv choklad.
- Packa pralinerna ordentligt och använd en spårbar och säker transport. Spara paketets spårningsnummer/paket id. För att dina praliner inte ska blandas med andra, ska du vara noga med att ditt tävlingsnummer står tydlig, på både paket (prainaskar) och följesedeln.
- Skriv ditt tävlingsnummer med stora siffror på paketet!
Alla tävlar anonymt och juryn ser bara tävlingsnummer, pralinens namn & ingredienser. - Du får INTE ta kontakt med de personer som ingår i juryn och som kommer att presenteras under sensommaren-hösten.
- Du får inte be dina vänner/familj att rösta på din tävlingsbidrag i online tävlingen Sveriges Snyggaste pralin 2022 på sociala medier genom att avslöja ditt tävlingsnummer eller bilder på dina tävlingspraliner innan tävlingen.
- Alla tävlande kommer få feedback med email.
- Även i år kör vi delfinalen och finalen på samma dag. I delfinalen smakar och bedömer olika jurygrupper olika praliner och praliner med högsta poäng från varje grupp kommer vidare till TOP 10. TOP 10 kommer dessa praliner att bedömas av alla jurymedlemmar.
- Vinnaren av Det Stora Pralinslaget 2022 får sitt vinnarrecept publicerat i en artikel i Journal Chocolats vårnummer 2023 samt varor till ett värde av minst 10 000:- från våra sponsorer. Dessa kommer också att presenteras på Pralinslagets hemsida under hösten!
- Observera att eventuell vinstskatt betalas av vinnaren/vinnarna
- Alla tävlande och chokladälskare kan i år att besöka tävlingen på lördagen den 15 oktober och följa den på plats hos Kiviks Musteri på Österlen. Det kommer finnas även försäljning av choklad och praliner på plats, samt föreläsningar och chokladprovningar.
Vi har slipat på poängsystemet och feedback. Poängen syns inte under bedömningen, men strax innan finalen läggs allas poäng ut, förutom 10 finalister och inga placeringar är synliga. Alla kan sedan räkna själv ut placeringen om de vill, förutom 10 finalisterna
10 finalisterna nollställs och alla i juryn smakar/bedömer alla 10 finalister igen från 0.
Varje underkategorin kan bedömas med poängen 0-5, totalpoängen blir det 105 poäng (förutom TOP 10). Det här systemet ger möjlighet att se exakt vad man som tävlande, är duktig på och vilka moment kan man förbättra i sitt skapande av chokladpraliner.
1. UTSEENDE (glans, färgval, målningsteknik)
2. TEKNIK YTTRE (Skal, botten, möte mellan skal o botten)
3. SMAK (smak upplevelse, tydlighet i smaker, smakkomposition, balans mellan fyllningar, val av choklad ihop med smaker (smakmässigt, ej varumärke), extra poäng exceptionell smak)
4. TEKNIK INRE (lger/fyllningsteknik, emulgering/receptbalans ganache, konsistens övriga fyllningar)
5. KREATIVITET (matchning smak och utseende, pralinnamn, kreativitet/nyskapande)
6. HELHET (helhet intryck-kvalitet, ev. skador/ defekter, ingrediensval (renhet, tillsats, egna råvaror))
0 poäng – Icke bra
1 poäng – OK
2 poäng – Ganska bra
3 poäng – Bra
4 poäng – Väldigt bra
5 poäng – Perfekt