1. Milly Magnusson (Göteborg)
  2. Erika Lundell (Stockholm)
  3. Lina Ekberg (Helsingborg)
Det Stora Pralinslaget final 2019

Stort grattis till @millyskonditorifantasi Milly Magnusson från Göteborg som vann Det stora @pralinslaget 2019 på Bak- och Chokladfestivalen den 12 oktober 2019 med sin nyponpralin ”Höststrand”. Den består av kryddig, brynt nyponkaramell, nyponrosmaräng och apelsinganache. Fyllningarna är baserade på Valrhona Tanariva, Manjari och Bahibe. Skalet är gjutet med Callebaut 2815. Så här lyder juryns motivering: Spännande och innovativt hantverk både på utsidan och insidan med svenska smaker!
Utöver vinsten på 10 000 kr, artikel i Journal Chocolat vårnummer 2020, specialpris från Pralinaskar.se väntar även en resa med @seg_scandinavia till Schweiz tillsammans med de andra fyra finalisterna.

Andra och tredje platsen fick även priser från Nice Boxes & Marron.

Det var poängmässigt väldigt jämnt mellan finalisterna. Nästan alla jurymedlemmar gav vinnarpralinen höga poäng. Utseendet och det praktiska hantverket fick genomgående höga poäng av alla jurymedlemmar.


Vi är glada och stolta att få presentera de fem finalisterna i Det Stora Pralinslaget 2019!
Finalen kommer att hållas på Bak- & Chokladfestivalen på Schweiziska Torget i Stockholm lördagen den 12/10 kl: 15:30-16:30. Juryn kommer att bestå av 8 jurymedlemmar varav fyra från de tidigare juryteamen.

Våra fem finalister är i bokstavsordning utan inbördes ordning:
Nr 35. Emelie Östeby – Honung/pekanpralin
Nr 32. Erika Lundell – Jordgubb, mandel och timutpepparpralin
Nr 37. Kaleo Eiri – Granatäpple/hallonpralin
Nr 34. Lina Ekberg – Jordgubb/mandelpralin
Nr 15. Milly Magnusson – Nyponkaramell med kanel & timutpeppar, syrlig nypon- & apelsinganache, samt nyponrosmaräng

Följande tävlande kom väldigt nära, bland de 10 bästa!
Plats 6. nr 21 Carina Koch
Plats 7. nr 23 Kristine Wallin
Plats 8. nr 29 Elisabeth Pettersson
Plats 9. nr 5 Alexandra Löfqvist
Plats 10. nr 10 Linda Magnusson

Så här har juryteamen uttalat sig om de tävlingsbidrag som inkommit till Det Stora Pralinslaget:

Hej,  ja, all vit choklad förvånade verkligen.  

Långt mer än hälften av bidragen är vit choklad – vi saknar praliner med mörk choklad. Många av de vita är dessutom till förväxling lika i smak och utseende.

Det var en väldigt rolig utmaningen med många varierande praliner. Ganska spännande också till exempel när den sista kom som en total chock.
Lite sött sådär. Alla utom ett bidrag hade klarat sig i helt skick och glansen fanns på ett par men vi kunde också se och tyda ganska bra hur de har sett ut. Överlag behöver alla generellt, (utom få undantag) mer krut i sina smaker. De är alldeles för blygsamma. 

Nr 10 Mycket kreativt med mönstrad botten. Har vi aldrig sett förut.
Nr 12 hade helt klart överlägset godast kaffesmak – supergod smak! (Till och med för mig som inte gillar kaffe alls). 
Nr 24  Take me to the movies – Popcornpralinen var väldigt inspirerande och har definitivt potential ta att bli riktigt bra. Det är så att vi själva vill göra om den! 🙂 
Nr 29 Stort beröm för bästa beskrivning och innehållsförteckning. Mycket snygg, egengjord förpackning och etiketter.
Nr 39 Stort beröm för perfekt balans mellan krispighet och övrig smaksättning.
Nr 44 hade också supergod smak.
Nr 45 Mycket kreativ och spännande smaksättning som vi inte sett i praliner tidigare.